1582- singurul an cu 355 de zile din istorie

Desigur ca toata lumea stie ca anul are 365 de zile, iar din patru in patru ani, 366 de zile; insa in 1582, prin decret papal, dupa ziua de joi 4 octombrie a urmat ziua de vineri 15 octombrie, devenind astfel singurul an cu 355 de zile din istorie. Dar de ce s-a intamplat acest lucru?

clavius-300x271

Christopher Clavius, iezuit si profesor de matematica la Colegio Romano, langa un tablou al papei Grigore XIII; dupa corectarea si modificarea vechiului calendar iulian, au introdus calendarul gregorian folosit si in zilele noastre.

La vremea respectiva era in folosinta calendarul iulian, iar intre un an conform acelui calendar si un an solar real exista o discrepanta de aproximativ 11 minute. Problema observata era insa veche si consta in decalarea Pastelui, care conform Conciliului de la Niceea din anul 325 d.H. trebuia sarbatorit la prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Aceasta eroare de 11 minute nu era mare, insa acumulata in peste 12 secole, facea ca in secolul XVI echinoctiul de primavara sa cada pe 11 martie (nu pe 21 martie cum bine stim ca e) si astfel sa fie decalata si cea mai importanta sarbatoare crestina.

De aceasta problema s-a ocupat Clavius, un membru al ordinului iezuit si profesor de matematica la Colegio Romano, iar printre alte modificari a propus si eliminarea a zece zile ale anului 1582; modificarile au fost adoptate printr-o bula papala de catre Papa Grigore al XIII-lea, calendarul gregorian realizat de Clavius fiind in vigoare si in zilele noastre.

Scrie un comentariu

Din categoria Uncategorized

Lasă un comentariu