Cefaleea (durerea de cap) explicata simplu

     Desi este un simptom banal, probabil cel mai frecvent, in spatele unor dureri de cap se pot ascunde insa si niste probleme serioase si cu o rezolvare extrem de dificila. Departe de a incerca sa sperii cu acest articol (cefaleea tocmai de aceea e considerata banala pana la urma, caci toata lumea are macar o data in viata o durere de cap ,si la propriu si la figurat),  vreau totusi sa punctez prin cateva exemple ca, poate insotita si de alte simptome sau semne, sau poate neglijata mai multa vreme , poate schimba complet si dramatic viata cuiva prin afectiunea ce o cauzeaza.

health_painrelief_nurofen_9094_r27032025     Probabil cea mai frecventa este acea asa numita cefalee de tensiune, care apare prin contractura muschilor de la nivelul capului (cum descriu foarte frumos cei in reclama la Ibuprofen :))), contractura care apare in tot felul de situatii de stres, activitate intensa etc. Si probabil ca in peste 99% din cazuri este vorba fie de acest lucru fie de altele care pot provoca cefalee, cum ar fi hipertensiunea arteriala (HTA), artroza coloanei cervicale, traumatismele minore, tulburarile de vedere sau cefaleea la persoanele migrenoase. Desigur, o cefalee cauzata de HTA nu mai este banala caci, HTA este o problema serioasa si care poate fi chiar foarte grava, dar este o situatie totusi mai usor de gestionat in comparatie cu exemplele pe care o sa le dau eu, caci si HTA la majoritatea persoanelor este relativ usor de controlat.

     Problemele principale apar mai ales cand provin din interior, din interiorul creierul in cazul nostru. Creierul nu este un organ care sa doara in sine, de aceea se pot si face operatii pe creier cu pacientul treaz iar pacientul nu simte durere cand este atins creierul. Ceea ce doare in interior si implicit provoaca durerea sunt vasele de sange ale creierului (cu peretii lor bine inervati) sau meningele (membrana care inveleste creierul si care la randul ei este formata din alte trei foite: dura-mater, arahnoida si pia mater). Iar doua exemple extrem de grave care pot provoca cefalee sunt  atunci cand se rupe un vas de sange al creierului sau o dilatatie a unui vas de sange (si care se numeste anevrism), sau cand durerea este provocata de o tumora intracraniana.

     Atunci cand un anevrism intracerebral se rupe, de obicei durerea de cap este una foarte puternica, brusc aparuta, descrisa de pacient de obicei ca fiind cea mai puternica durere de cap pe care a avut-o pana atunci in viata lui. Dar desigur, tot cand un anevrism se rupe pe langa cefalee mai pot exista si tot felul de alte deficite neurologice (pareze de exemplu), sau pacientul poate intra brusc in coma, chiar muri.  Mai jos este exemplificat in imagine un anevrism care daca se rupe, poate avea urmarile mentionate (credit imagine ).

     O alta situatie neplacuta, care atunci cand se intampla ,mie personal imi strica ziua (si urmatoarele zile) complet, este descoperirea unei tumori cum este in cazul urmator, la un pacient relativ tanar, cu o cefalee de aproximativ o luna pe care a neglijat-o, probabil nu era foarte puternica, iar apoi in ziua prezentarii la spital si in drum spre locul de munca, simptomele s-au agravat, a avut cateva varsaturi si a devenit mai somnolent (cel putin asa mi-a povestit mie, eu fiind de garda si fiind primul medic cu care a discutat in sectia de urgente); deci pe langa cefalee a mai avut si alte simptome pe care noi le incadram in sindromul de hipertensiune intracraniana.  Mai jos sunt expuse cateva imagini obtinute in urma explorarii IRM ale cazului prezentat, iar din pacate ulterior s-a si confirmat ca tumora fiind una maligna. Dar desigur, din acest punct se pot discuta multe, ideea de punctat nu am vrut sa fie una de a panica ci mai degraba de a constientiza.

Imagine1

Articol scris de Raul Sandu, medic rezident neurochirurg, Spit. Cl. „Prof. Dr. N. Oblu” , Iasi.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Medicină

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s