Viaţa prin perspectiva morţii-Hagakure

     Tot timpul am fost fascinat de idei care la prima vedere pot apărea banale, sau indiferente, ignorate, dar care au puterea de trezire a conştiinţei într-un anumit sens la o a doua contemplare, idei pe care le-am găsit la Richard Dawkins de exemplu, în multe cărţi sau articole de-ale sale.

Yamamoto_TsunetomoJōchō Yamamoto (1659-1719), samurai-călugăr loial casei Nabeshima, autor al cărţii de etică a samurailor Hagakure

     Probabil unul dintre cele mai importante rânduri din „Hagakure”, o carte scrisă în sec. XVII-XVIII despre conduita samurailor, este: „Am descoperit că destinul samuraiului e moartea”. Apoi autorul ei, Jōchō Yamamoto (samurai-călugăr, 1659-1719, al casei Nabeshima) continuă: „Într-o situaţie pe viaţă şi pe moarte, acţionează simplu, alegând moartea imediată”. Ceea ce însă foarte bine remarcă Yukio Mishima (ultima persoană cunoscută ca făcându-şi seppuku, în 1970, autor al cărţii „Calea samuraiului astăzi”) este că, în timp ce ţine să scoată în evidenţă decizia de a alege moartea imediată, Yamamoto nu te lămureşte deloc în privinţa criteriilor conform cărora ai putea decide când situaţia este cu adevărat pe viaţă şi pe moarte. Evaluarea care în ultimă instanţă dictează verdictul morţii, lasă în urmă un întreg şir de evaluări şi, apoi, de decizii de a trăi.

     În zilele noastre, în societăţile moderne, sensul morţii este în permanenţă uitat sau mai degrabă evitat, nu ne place să vorbim despre moarte sau să extragem din moarte elementele sale benefice, nu ne place să conştientizăm puterea cu care moartea ne consumă treptat vieţile.

     Însă ideea din Hagakure este că a medita zilnic la moarte înseamnă a te concentra zilnic asupra vieţii. Când ne facem datoria gândindu-ne că s-ar putea să murim azi, simţim imediat că slujba noastră devine brusc plină de viaţă şi înţeles. Această idee mi se pare minunată, plină de puterea de a ne trezi conştiinţa.

Articol scris de Raul Sandu.

Reclame

4 comentarii

Din categoria Uncategorized

4 răspunsuri la „Viaţa prin perspectiva morţii-Hagakure

 1. cristi

  „Însă ideea din Hagakure este că a medita zilnic la moarte înseamnă a te concentra zilnic asupra vieţi”. Principiul apare des. Imi aduc aminte de cineva care il critica pe parintele Cleopa pentru vorba asta „Moartea, moartea. moartea”. Dupa el, este complet gresit ca moartea sa devina o obsesie. Totusi, este aceeasi idee la Cleopa, cea care spune ca zilnic sa te gandesti la moarte, pentru a reincepe viata din nou, si din nou. Ma surprinde insa sa gasesc la tine aceasta discutie. Pentru un ateist, singurul scop al mortii este cel de regenerare a speciei, sau ma insel? Ce se sens are sa contemplezi moartea, altfel decat sperand ca urmasii tai vor face mai bine decat tine?

  • raulsandu

   Salut Cristi….multumesc pt comment. Ca o persoana nereligioasa cum sunt, probail mai corect era daca spuneai ca scopul vietii,nu al mortii, e acela de regenerate a speciei. Odata moartea instalata, nu vad despre ce scop mai putem vorbi. Scopurile vietii pot fii insa mult mai multe, nu doar de regenerate a speciei, iar ca un exemplu extrem de simplu privindu-ma pe mine, at fi chiar acesta, ca am scris pe blog dupa mai mult de doi ani de pauza. Parerea mea e ca a nu uita de moarte, face ca mult mai multe scopuri sa fie atinse in timpul vietii, ceea ce conteaza cel mai mult pt mine. Nu vreau sa las scopuri pe care sa le ating dupa ce mor.
   PS:- Sper sa fii fost cat de cat coerent in raspunsul meu, caci sunt f obosit cand il scriu.
   – Am cartea ta „Fizica povestita” in biblioteca mea si abia astept sa o citesc dar asa,parca astept sa imi rezerv un timp doar pt asta in care sa nu fac altceva, dupa ce am primit-o cadou de craciun de la prietena mea,auzindu-ma vorbind f mult despre ea. Era cat p-aci sa vin si la lansare dar, asta e…
   Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s