Hernia de disc explicată simplu

Una dintre cele mai importante acuze ale oamenilor care se prezinta la medic este durerea de spate (lumbago). Aproximativ 80% din populatie va prezenta la un moment dat pe parcursul vietii dureri de spate in regiunea lombara, insa un procent mult mai mic a acestora, sub 5%, vor avea nevoie si de o interventie chirurgicala pentru rezolvarea problemei. Iar printre cele mai frecvente cauze de durere lombara (lumbago) sau care iradiaza intr-un membru inferior (lombosciatica) si care va necesita si o interventie chirurgicala pentru tratamentul ei este reprezentata de hernia de disc lombara.

disc-prolapse-sciatica

Imagine sugestiva cu doua vertebre si discul intervertebral, care s-a rupt, a herniat si comprima o radacina nervoasa (nerv), ce va cauza senzatie de amorteala ,durere si chiar paralizie in teritoriul inervat.

Mai exact, hernia de disc se refera la o deplasare a unui fragment din discul intervertebral de la locul sau. Discul intervertebral este o structura cartilaginoasa care se gaseste intre vertebre si care impreuna cu acestea formeaza coloana vertebrala. Astfel, au un rol important in mecanica coloanei vertebrale si in special de amortizare a greutatii care se transmite de-a lungul coloanei de sus in jos. Acesta este si motivul cel mai frecvent de herniere a unui fragment din disc, anume un exces de sarcina suprapus posibil pe o degenerare a discului , si care duce la ruperea si protruzia lui. Aceasta protruzie sau herniere este importanta in special cand se produce in partea din spate a discului si vertebrelor, intr-o zona in care se gaseste fie maduva spinarii, fie radacinile nervoase care vor forma ulterior nervii spinali (de unde si iradierea de-a lungul nervilor care se duc spre membrele superioare sau spre membrele inferioare, deci cu durere in maini sau picioare, dar durere care de obicei are o distributie specifica).

Cel mai frecvent se produce la nivel L4-L5 sau L5-S1 (deci intre a 4-a si a 5-a vertebra lombara sau intre a 5-a vertebra lombara si prima vertebra sacrata), aceste segmente fiind cele mai mobile, supuse unui stres mecanic mai mare in comparatie cu  alte zone ale coloanei vertebrale, fiind deci cele mai vulnerabile. Explorarea imagistica cea mai utila este RMN-ul de coloana (lombara, cervicala), atat pentru a diagnostica cat si pentru a stabili o modalitate de tratament al acesteia. Nu toate herniile se trateaza printr-o interventie chirurgicala ce indeparteaza bucata de disc compresiv (sunt mai multe aspecte astfel incat situatiile care necesita operatie se selecteaza), dar exista cateva situatii in care operatia are caracter de urgenta (cum ar fi paralizia unui membru superior sau inferior, modificariele de sensibilitate in zona perineului cu tulburari urinare, asa numitul sindrom de coada de cal, sau evident, cand durerea este extrema, violenta, si nu cedeaza prin alte metode).

Scrie un comentariu

Din categoria Medicină

Lasă un comentariu