„Universul amniotic”-ultimul capitol din cartea „Creierul lui Broca”, de Carl Sagan

Nu am precizat nimic despre acest capitol in recenzia facuta acestei carti, preferand sa scriu un articol numai despre el. Multe persoane aflate in pragul mortii, dar care totusi reusesc sa supravietuaiasca, relateaza apoi acea senzatie cum ca sufletul a parasit corpul, s-a indreptat undeva in sus catre o lumina care devenea tot mai stralucitoare, putand discerne la un moment dat silueta unei fiinte minunat luminate. De obicei, persoanele care cred ca au trait astfel de experiente cred ca li s-a ingaduit sa arunce o privire asupra vietii de dupa moarte.

„Universul amniotic”-trecerea brusca de la starea de bine, din interiorul sacului amniotic si al uterului, unde copilul are tot ce ii trebuie, in mediul extern, urmare a contractiilor uterine si trecerii printr-un canal stramt, trebuie sa fie o experienta traumatizanta pentru bebelus care poate avea repercusiuni mai tarziu si poate fi responsabila de viziunile avute in preajma mortii.

Astfel de experiente au fost traite nu numai de oameni apartinand unor religii crestine traditionale, ci si de hindusi, budisti, sceptici. Sagan precizeaza ca aceste trairi s-ar putea sa fie exact ceea ce par a fi, constituind totodata o dovada in favoarea credintei religioase. Dar, in acelasi timp, ca om de stiinta, se gandeste daca nu sunt posibile si alte explicatii. Cum se face ca oameni de toate varstele si culturile au acelasi fel de trairi in pragul mortii?

Se stie ca astfel de trairi pot fi provocate cu ajutorul drogurilor psihotrope:

–         trairi care implica detasarea de corp sunt provocate de unele anestezice, cum ar fi ketaminele;

–         iluzia de zbor e indusa de atropina sau alti alcaloizi din belladonna;

–         MDA (2,4-metilendioxiamfetamina) tinde sa produca reamintirea unor trairi din tinerete si din copilarie, amintiri considerate ca fiind uitate;

–         LSD (acid dietil amid lisergic) induce senzatia de identificare cu universul;

–         DMT (dimetiltriptamina) produce senzatia de micsorare respectiv de dilatare a lumii.

O explicatie, insa destul de putin probabila, ar fi ca in apropierea mortii se secreta astfel de substante ce pot explica trairile respective. Insa o alternativa la aceasta ar fi ca fiecare fiinta umana, fara exceptie, a trait candva o experienta asemanatoare cu aceea a calatorilor care se reintorc de pe taramul mortii, cu senzatia de zbor, cu iesirea de la intuneric la lumina, o experienta in care, cel putin cateodata, se poate percepe vag o fiinta eroica, scaldata in lumina si in aureola. Exista o singura experienta pe care am impartasit-o cu totii si care corespunde acestei descrieri: nasterea.

Stanislav Grof, medic psihiatru, a folosit LSD-ul si alte droguri psihotrope in psihoterapie. Unul din efectele LSD-ului este ca pacientii isi puteau reaminti cu claritate trairile perinatale, adica si dinainte dar si de dupa nastere, caci desigur, creierul functioneaza si inainte de nastere, iar experiente considerate complet pierdute din memorie sunt totusi inmagazinate in neuroni.

Grof distinge 4 stadii perinatale:

–         stadiul 1: fericirea calma a copilului aflat in pantec, lipsit de teama, plasat in centrul unui mic univers cald si intunecat, beneficiind de tot ce are nevoie: hrana, oxigen, caldura;

–         stadiul 2: incep contractiile uterine. O presiune ingrozitoare se exercita asupra fetusului. Lumea binevoitoare se transforma brusc intr-o cosmica sala de tortura;

–         stadiul 3: este sfarsitul nasterii, cand capul copilului a patruns prin colul uterin, iar copilul poate vedea, chiar daca are ochii inchisi, un tunel luminos la un capat si lumea extrauterina stralucitoare. Pentru o creatura care pana atunci si-a dus traiul in intuneric, descoperirea luminii poate fi o experienta profunda, iar la un anumit nivel, chiar de neuitat. Si acolo, distinsi ca prin ceata din cauza rezolutiei slabe a ochilor noului nascut, se afla niste figuri de zei, inconjurati de cercuri de lumina-Moasa, Obstetricianul sau Tatal;

–         stadiul 4: perioada de dupa nastere, cand pruncul e infasat, imbratisat si hranit.

In cazul unui copil complet lipsit de alte experiente, contrastul dintre stadiile 1 si 2, si 2 si 4 trebuie sa fie adanc si izbitor, iar importanta stadiului 3 ca trecere intre agonie si starea de bine trebuie sa aiba o influenta puternica asupra modului in care copilul va vedea mai tarziu lumea.

Desigur, exista un loc de indoiala si o multime de alte intrebari care se pot pune: copiii nascuti prin cezariana sunt oare lipsiti de amintirea stadiului 2? Sunt copiii nascuti dupa contractii uterine severe induse de ocitocina mai susceptibili sa resimta povara psihologica a stadiului 2? Noii nascuti pot distinge imagini la nastere, sau sunt mai degraba sensibili doar la intuneric si lumina? Este oare posibil ca descrierea viziunii din preajma mortii, a dumnezeului difuz si stralucitor sa constituie o amintire perfecta a unei impresii imperfecte de la nastere?

Articol scris de Raul Sandu. Puteti citi si pe www.StiintaAzi.ro

Reclame

3 comentarii

Din categoria Ştiri diverse

3 răspunsuri la „„Universul amniotic”-ultimul capitol din cartea „Creierul lui Broca”, de Carl Sagan

  1. Bianca

    Interesant articolul. Ai insa vreo idee despre care ar fi motivul pentru care existam? Mereu m-am intrebat de ce si nu am gasit un raspuns. Sa fiu sincera, nu ma intereseaza asa mult ce este dupa, decat daca asta m-ar ajuta sa gasesc un sens pentru scopul nostru, al oamenilor pe aflati pe Pamant.

    • Laslo

      Am găsit un răspuns,care nu te va mulțumi,apropo de întrebarea ta de ce existăm,eu cred că existăm ca și cum am fi niste furnici,iar musuroiul nostru este genetica noastră,suntem un fel de om genetic,singura perspectivă care ne explică motivul pentru care existăm.

  2. Pingback: „Universul amniotic”-ultimul capitol din cartea „Creierul lui Broca”, de Carl Sagan | AteiAgnostici.Ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s