Genetica deschide o nouă eră în cercetarea cancerului

Toate tipurile de cancer sunt cauzate de mutaţii ale ADN-ului în celule anterior sănătoase, mutaţii care sunt acumulate pe parcursul vieţii unui individ. În cancerul pulmonar, mutaţiile sunt cauzate în cea mai mare măsură de fumat iar în cancerul de piele sau în melanomul malign, mutaţiile sunt cauzate în primul rând de ultraviolete. Studii efectuate de Institutul Sanger au utilizat tehnici de ultimă generaţie de secvenţiere a ADN-ului şi astfel au decodat complet genomul celulelor canceroase în cazul cancerului de plămân şi a melanomului malign. Apoi  ADN-ul celulelor canceroase a fost comparat cu ADN-ul celulelor normale din plămâni şi piele. Studiul a apărut şi în revista Nature.

Photo: Wellcome Images

În cazul cancerului pulmonar, care omoară 34500 de oameni anual, s-au descoperit peste 23000 de mutaţii în comparaţie cu celulele pulmonare sănătoase. Iar în cazul melanomului, care ucide 2000 de persoane pe an, s-au descoperit peste 33000 de mutaţii. Cele mai multe din aceste mutaţii nu produc cancer prin ele însele, însă după ce se acumulează un anumit timp şi număr, se produce izbucnirea boli.

Secvenţierea ADN-ului canceros va duce la înţelegerea factorilor răspunzători de declanşarea mutaţiilor. Prima oară oamenii s-au gândit acum 100 de ani că ceva de natură genetică trebuie să ducă la declanşarea cancerului. S-au uitat la microscop şi au văzut un nucleu anormal. Acum putem vedea fiecare mutaţie.

Genomul cancerului pulmonar deja oferă informaţii utile: victimele au fumat în medie cam 18000 de pachete de ţigări, deci o mutaţie apare aproximativ după fumarea a 15 ţigări.

Articol scris  de Raul Sandu. Puteţi citi articolul original pe Telegraph.co.uk. Puteţi citi ştirea şi pe www.StiintaAzi.ro

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Ştiri diverse

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s