Diviziunea celulară (mitoza) explicată simplu

Diviziunea celulară este unul din cele mai frecvente procese care au loc în organismul nostru, practic în fiecare secundă celulele se divid iar altele mor, fiind înlocuite de altele noi.

Structura unei celule.

Corpul nostru este alcătuit din celule, iar o celulă este formată din trei componente principale: o membrană ce o separă de mediul înconjurător (spaţiul interstiţial) şi de alte celule, citoplasma (un mediu lichid, citosolul, în care se găsesc diferite substanţe precum proteine şi diferite structuri-organite celulare ce îndeplinesc diverse funcţii) şi nucleul. În nucleu se găseşte ADN-ul, moleculă foarte complexă ce îndeplineşte două roluri principale: în sinteza proteinelor şi rol în transmiterea informaţiei către celulele-fiice în urma diviziunii celulare.

Duplicarea (replicarea) ADN-ului precede fiecare diviziune celulară şi are loc în aşa numita interfază (perioada dintre două diviziuni celulare succesive). ADN-ul este alcătuit din două lanţuri de nucleotide unite prin legături de hidrogen; el se poate găsi în interiorul nucleului în două forme în funcţie de perioada din timpul ciclului celular: sub formă de cromatină, adică este răsfirat, necondensat (în interfază) sau sub formă de cromosomi, fiind condensat, mai gros, vizibil la microscopul optic (în timpul diviziunii celulare).

Cromosomii asa cum se vad la microscop cand sunt condensati in timpul diviziunii celulare. Mai sus ei au fost aranjati pe perechi (cariotip). De asemenea se observa ca fiecare cromosom este format din doua cromatide, deci cantitatea de ADN deja s-a dublat, iar ei urmeaza sa se divida in cate doi cromosomi fiecare.

Replicarea sau dublarea cantităţii de ADN este necesară pentru că dintr-o celulă vor rezulta două celule, care la rândul lor trebuie să conţină aceeaşi cantitate de ADN. Cromosomii cu două cromatide (o cromatidă este un braţ al unui cromosom) sunt formaţi în urma replicării materialului genetic din interfază.

Diviziunile celulare mitotice permit unui ovul fertilizat să se dezvolte într-un organism. De asemenea contribuie la reînnoirea fiziologică a celulelor şi au rol în regenerarea ţesuturilor după diferite injurii. Cu excepţia câtorva tipuri de celule (nervoase, musculare cardiace şi musculare scheletice), abilitatea de a se divide este menţinută pe toată durata vieţii lor, cu variaţii în funcţie de tipul de celule. Ca regulă generală, diviziunile mitotice sunt mai puţin comune în ţesuturi înalt diferenţiate (precum cel nervos).

Diviziunea celulară mitotică poate fi împărţită în mai multe etape:

–         profază (pro=înainte);

–         metafază (meta=între);

–         anafază (ana=în sus);

–         telofază (telo=sfârţit).

La începutul profazei celulele devin rotunde iar cromosomii devin vizibili, membrana nucleului dispare; centriolii (organite celulare cu rol în diviziune) vor forma fusul de diviziune.

La începutul metafazei, centriolii se deplasează către cei doi poli ai celulei, dezvoltându-se fusul de diviziune (care e alcătuit din mai mulţi microtubuli). Cromosomii migrează către planul ecuatorial al celulei şi se ataşează la microtubulii fusului.

În anafază, cele două cromatide ce alcătuiau un cromosom se despart şi migrează către polii opuşi ai celulei, formându-se astfel doi cromosomi de acelaşi fel, unul la un pol, altul la celălalt pol.

În telofază, cromatidele care acum formează cromosomii celor două celule fiice se adună lângă centrioli, se decondensează şi devin invizibile. Se formează membrane nucleare, apoi urmează o diviziune completă a corpului celulă-mamă, rezultând două celule independente. În medie, o mitoză durează aproximativ 60 de minute. Anafaza este cea mai scurtă etapă şi durează aproximativ 3 minute.

Ştiaţi că……corpul uman este alcătuit din aproximativ 75×10¹² celule (75000 de miliarde de celule), dintre care 25×10¹² (25000 de miliarde), adică o treime sunt hematii (globule roşii) şi care deci constituie categoria cea mai comună de celule? Dintre celulele care au rămas, 100 de miliarde (100×10 la puterea 9) alcătuiesc sistemul nervos.

Articol scris pentru  de Raul Sandu. Puteti citi si pe http://www.StiintaAzi.ro

Reclame

11 comentarii

Din categoria Medicină

11 răspunsuri la „Diviziunea celulară (mitoza) explicată simplu

 1. Cezar

  Buna seara! Am o mare rugaminte la dumneavoastra.Eu fiind elev la o scoala de biologie fac un proiect despre diviziunea celulara.Si imi place foarte mult articolul acesta.Vreau sa va intreb daca pot folosi textul imaginile si videoclipurile de aici.Va multumesc.

 2. Cezar

  Va multumesc si voi urma sfatul dumneavoastra.O seara buna!

 3. dan

  va rog daca se poate sa-mi spuneti cand si in ce conditii se unesc cromatidele pt a forma cromozomii
  care este diferenta intre mitoza si meioza si daca-mi puteti spune mai multe.
  multumesc!

 4. Otilia

  care-i importanta diviziunii celulare pana la urma?

 5. Ivan Drago

  Excelent articol. Ati facut o treaba minunata. Daca puteti si aveti timp, ati putea sa faceti o lectie comparativa cu mitoza si meioza. Ar fi foarte utila. Va multumesc anticipat si succes!

 6. ana

  foarte bun articolul,l-ati facut foarte usor de inteles

 7. Armstrong

  multumesc foarte mult pentru articol ,totul este clar si inteles

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s