Gânduri din Karate-„Despre efort”, de Charles C. Goodin

Profesorul dumneavoastră de Karate s-ar putea să vă îndrume să daţi tot ce e mai bun din voi.

Este important însă de ţinut minte că trebuie să fii cât mai bun, nu mai bun decât cineva anume. Trebuie să încerci să fii cât de bun poţi fi. Dacă încerci să fii mai bun ca alt practicant (student), ai putea să atingi acest scop. Însă s-ar putea să descoperi că nivelul lui/ei era mult sub nivelul tău potenţial. Aşa că ar trebui să faci eforturi pentru a fi cât mai bun fără referire la alte persoane.

Jigoro Kano, fondatorul Judo-ului modern, a spus că ceea ce este important nu este ca tu să încerci să fii mai bun ca alţii ci să încerci să fii mai bun ca ieri. Îmbunătăţirea constantă ar trebui să fie obiectivul dumneavoastră. Chiar dacă progresaţi doar un pic, în timp efectul e unul cumulativ.

Unii studenţi învaţă foarte repede. Însă ei adesea renunţă foarte repede. Cel mai bun profesor este de obicei cineva care a muncit din greu să înveţe. Un astfel de profesor înţelege cât de greu este pentru unii elevi. În plus, învăţarea lentă oferă o înţelegere mai bună a fiecărei tehnici şi a progreselor realizate. Uneori spunem că cei care învaţă repede învaţă superficial, în timp ce studenţii care învaţă mai lent învaţă profund.

Karate presupune o viaţă plină de efort. Nu e ceva care se învaţă în câţiva ani sau câteva luni. Cei mai buni Sensei întotdeauna spun că ei continuă încă să înveţe.

Încercaţi să daţi ce e mai bun în practica dumneavoastră de Karate. De asemenea încercaţi să daţi ce e mai bun în tot ceea ce faceţi. Încercaţi să daţi ce e mai bun fără referire la alte persoane. Progresaţi zilnic.

Articol preluat de pe www.karatejutsu.blogspot.com cu permisiunea autorului său, Charles C. Goodin. De asemenea puteţi vizita si Hawaii Karate Museum.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Arte marţiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s