Un exempu de coevoluţie printre insecte

În filmuleţul de 10 minute de mai jos veţi vedea cum anume o specie de melci, una de gândaci şi una de păianjeni s-au adaptat să trăiască în interiorul unei colonii de furnici, comportându-se exact ca nişte paraziţi şi trăind de pe urma acestora.

Cercetătorii au analizat şi au descoperit cum se întâmplă acest lucru. Astfel, fiecare din cele trei insecte se comportă diferit în aşa fel încât să nu fie omorâte de furnici.

Gândacii pot detecta mirosul furnicilor astfel că tot timpul pot păstra o anumită distanţă. Păienjenii au cam acelaşi miros cu furnicile iar acestea îi recunosc ca fiind de-ai lor. Melcii nu au nici un miros pe care furnicile să îl perceapă şi sunt ca şi invizibili.

Însă după un anumit timp, când resursele de hrană se termină pentru furnici, acestea migrează. Ce se întâmplă cu paraziţii? Gândacii simţind mirosul furnicilor, le ia urma şi se duc după ele. Păienjenii, cum au acelaşi miros cu al furnicilor, se integrează foarte bine printre acestea şi migrează odată cu ele. Iar melcii? Ei se mişcă mai încet şi nu pot ţine pasul cu furnicile. Aşa că secretă nişte feromoni şi iau forma şi mirosul larvelor de furnici. Iar furnicile în timp ce migrează isi iau cu ele şi larvele deci vor căra şi melcii.

Nu-i aşa că natura şi posibilităţile de adaptare prin selecţie naturală sunt uimitoare?


Articol scris de Raul Sandu.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Teoria evoluţiei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s