Gripa porcină în 22 iunie 2009

12022 era numărul celor afectaţi de gripa porcină 25 mai 2009. Astăzi, numărul celor afectaţi a crescut la 44287 iar numărul celor care au murit din această cauză este 180 (86 în 25 mai), conform World Health Organisation (WHO). Aici puteţi vedea harta distribuţiei persoanelor afectate de acest virus, H1N1, pe întreg Pământul. Iar în continuarea articolului puteţi citi mai multe despre virusul gripal şi ce înseamnă H şi ce înseamnă N din denumirea lui. Între timp au apărut şi în România cazuri de gripă porcină, 18 cazuri înregistrându-se până în prezent, şi din fericire, nici o persoană nu a decedat. Tot între timp s-a ajuns la gradul 6 a răspândirii virusului H1N1. Însă ce înseamnă gripă porcină grad 6 şi care este caracteristica fiecărui stadiu?

Gripa porcina a facut 180 de victime pana in prezent si este produsa de virusul gripal tip A H1N1.

Gripa porcina a facut 180 de victime pana in prezent si este produsa de virusul gripal tip A H1N1.

În natură, virusurile gripale circulă permanent printre animale, mai ales printre păsări. În faza 1 nu există nici un caz raportat de infecţie cu un virus gripal care se găseşte şi la animale.

În faza a 2-a, un virus gripal care se găseşte la animale domestice sau sălbatice provoacă infecţii şi la oameni, fiind o potenţială ameninţare de a provoca o pandemie.

În faza a 3-a, există cazuri sporadice de gripă iar transmisia de la om la om este limitată, fiind posibilă doar în situaţii de contact strâns între o persoană infectată şi una sănătoasă. Virusul nu are încă gradul de transmisibilitate de la om la om necesar pentru a provoca o pandemie.

În faza 4, virusurile pot provoca epidemii de gripă în anumite comunităţi de oameni. Abilitatea de a provoca epidemii, deci faptul că este mai uşor transmisibil de la om la om, este un semn că deja s-au produs schimbări în structura genetică a virusului care pot fi o ameninţare de pandemie, însă nu este obligatoriu ca aceasta să şi izbucnească.

În faza 5, în cel puţin două ţări ce aparţin unei regiuni WHO se înregistrează cazuri de gripă transmisibilă de la om la om. Deşi majoritatea ţărilor nu sunt afectate în acest stadiu, declararea acestei faze este un semnal puternic de pandemie iminentă.

Faza 6 înseamnă pandemie, adică virusul s-a răspândit la nivel mondial şi este cea mai gravă fază. După câteva luni, şi dacă se iau măsurile corespunzătoare, numărul de persoane afectate va începe să scadă, situaţia revenind la normal.

Despre virusurile gripale

Virusurile gripale A, B sau C, fac parte din familia Orthomixoviridae. În structura lor, la nivelul suprafeţei lor se găsesc două glicoproteine, hemaglutinina (H) şi neuraminidaza (N). Hemaglutinina ajută virusul să se „lipească” de celulele tractului respirator care conţin acid sialic iar neuraminidaza ajută virusul să străbată mucoasa tractului respirator care acţionează ca o barieră împotriva agresiunilor de orice tip.

Virusul gripal A poate infecta atât omul cât şi alte mamifere (porci, cai), dar şi păsări (găini, raţe etc). Virusurile gripale B şi C sunt găzduite doar de om. Virusurile gripale A cunoscute însumează 15 variante ale hemaglutininei (H1-H15) şi 9 ale neuraminidazei (N1-N9) iar subtipurile virale se pot reasorta genetic rezultând noi şi noi combinaţii posibile ale acestui virus. De exemplu oricare tip de hemaglutinină dintre cele 15 posibile se poate asocia cu oricare tip de neuraminidază din cele 9 posibile deci pot rezulta astfel aproximativ 100 de tipuri diferite de virus gripal. De aceea noi ne îmbolnăvim de gripă aproximativ o dată pe an, chiar dacă după fiecare „răceală” organismul nostru produce anticorpi împotriva subtipului de virus respectiv: virusul va avea grijă ca anul viitor să aibă în componenţa sa alt H şi alt N şi astfel să fie diferit si de nerecunoscut de sistemul nostru imunitar. Tot acelaşi este şi motivul pentru care noi ne îmbolnăvim de anumite boli virale doar o dată în viaţă: vărsat de vânt, rujeolă, rubeolă: aceste virusuri nu dispun de o aşa varietate antigenică, deci de o aşa adaptabilitate. Şi tot de aceea infecţia HIV este aşa greu de tratat: virusul poate suferi permanent mutaţii schimbându-şi permanent forma, reuşind să eludeze astfel răspunsul imun al gazdei.

Odată boala contractată, nu există un tratament eficient. Se apelează doar la tratarea simptomelor, precum febra, tusea. Medicamente ca Amantadina sau Rimantadina pot reduce la jumătate durata bolii.

Boala se transmite prin picături Flugge (picături de salivă ce le eliminăm involuntar în timp ce vorbim) şi mâini sau obiecte contaminate cu virus gripal. Subtipurile de virus gripal ce pot provoca pandemii identificate până acum sunt: H1N1 porcin pentru pandemia de „gripă spaniolă” din 1918-1919 când au murit peste 20 milioane de oameni (tot H1N1 este răspunzător şi de pandemia actuală), H2N2 asiatic ce a provocat pandemia din 1957, H3N2 Hong Kong ce a provocat pandemia din 1968 şi H1N1 rus ce a provocat pandemia din 1977.

Cum putem preveni gripa? O putem preveni dacă ne vaccinăm, însă vaccinurile conţin doar câteva subtipuri de virus gripal, cele care sunt mai frecevnte în anul respectiv.

Articol scris de Raul Sandu.

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Medicină

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s