Seppuku

Mai jos va invit sa citiţi un fragment pe care eu l-am extras dintr-o carte de istorie a Japoniei, care pe mine m-a impresionat foarte mult. Fragmentul descrie o scenă în care 3 fraţi îşi fac seppuku (harakiri). Deşi de-a lungul istoriei, regulile în Japonia au fost foarte stricte (cea mai frecventa pedeapsa era moartea: prin seppuku dacă erai samurai, sau prin descăpăţânare dacă aparţineai castelor inferioare), tocmai ăsta cred că este unul din motivele pentru care astăzi Japonia este aşa o ţară dezvoltată şi civilizată.

„Către sfârşitul regenţei lui Ieyasu, doi fraţi, Sakon şi Naiki, în vârstă de 24 şi respectiv 17 ani, au încercat să-l ucidă, fiindcă au considerat că se purtase nedrept cu tatăl lor. Ei au fost prinşi în momentul în care intrau în palat şi au fost condamnaţi la moarte. Ieyasu a fost atât de impresionat de curajul lor încât le-a permis să-şi facă harakiri, şi după obiceiul timpului, şi fratele lor mai tânăr, Hochimaro, de 8 ani, a fost inclus în această măsură de clemenţă. Medicul care i-a asistat pe tineri ne-a lăsat o descriere a scenei: „Când au fost aşezaţi toţi trei pe un rând, pentru actul suprem, Sakon s-a întors spre fratele cel mai mic şi i-a spus: << Începe tu, căci vreau să fiu sigur că ştii s-o faci>>. Copilul a răspuns că nu văzuse pe nimeni făcându-şi seppuku şi că ar vrea să-i vadă mai întâi pe fraţii săi, pentru a-i putea imita. Cei doi fraţi mai mari au zâmbit printre lacrimi: <<Bine, micuţule, poţi fi mândru că eşti fiul tatălui tău>>. După ce l-au aşezat între ei, Sakon şi-a înfipt pumnalul în partea dreaptă a abdomenului şi a spus: <<Priveşte, frate! Înţelegi acuma? Dar să nu înfigi pumnalul prea adânc, ca să nu cazi pe spate. Apleacă-te puţin înainte şi ţine-ţi genunchii lipiţi>>. Naiki a procedat înacelaşi fel şi i-a spus copilului: <<Ţine-ţi ochii deschişi, altminteri vei fi asemenea unei femei ce-şi dă duhul. Dacă pumnalul întâlneşte vreo piedică şi îţi lipsesc puterile, fă-ţi curaj şi înteţeşte-ţi eforturile pentru a putea tăia totul>>. Băieţelul şi-a privit fraţii murind, unul după celălalt, după care s-a dezbrăcat liniştit până la brâu şi a urmat exemplul care îi fusese dat şi de-o parte şi de alta.”

Bibliografie: „Civilizaţii istorisite”, Will şi Ariel Durant.

Reclame

2 comentarii

Din categoria Civilizaţii

2 răspunsuri la „Seppuku

  1. Tudor

    Pentru ca romanii sa ajunga la fel de organizati, demni si disciplinati ca japonezii ar trebui sa-si faca 3-4 seppuku-uri pe zi. 🙂

  2. Sinuciderea in sine e un act prostesc care dovedeste lasitate. E destul de proasta ideea sa zici ca un popor e dezvoltat(spiritual si economic) datorita faptului ca se sinucideau copii de 8 ani. In rest….hai sa bem:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s